Вплив перемішувальних твердих частинок на кінетику розчинення бензойної кислоти під час пневматичного перемішування розчину - Danyliuk, O. M.; Atamaniuk, V. M.; Hnativ, Z. Ya. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Охарактеризовано закономірності процесу розчинення полідисперсної суміші бензойної кислоти під час пневматичного перемішування розчину. Зосереджено увагу на використанні твердих хімічно інертних перемішувальних додатків, які вводяться до розчину на початку процесу, що покращує ефективність перемішування, одночасно зменшуючи кількість утвореної піни. Оцінено вплив цих твердих частинок різних форм, виготовлених з хімічно інертних до бензойної кислоти матеріалів (скло, пластик, гума, поліацеталь), на процес пневматичного перемішування і, відповідно, на кінетику розчинення бензойної кислоти у воді. З’ясовано, що оптимальними для перемішування розчину бензойної кислоти є частинки кулястої форми, виготовлені із пластику, із такими характеристиками: діаметром 7 мм, питомою густиною 1280 кг/м3. Експериментальні дослідження дали змогу встановити, що введення перемішувальних додатків у частці 2 % від об’єму розчину є граничним і достатнім, щоб запобігти винесенню твердої фази у шар піни і цим самим зменшити тривалість процесу розчинення до заданої концентрації. Досліджено вплив перемішувальних додатків на тривалість розчинення та на витрати енергоносіїв. Встановлено гранично допустиму витрату стиснутого повітря, яка запобігає переходу розчину у стан піни. Також досліджено вплив змінної витрати повітря на кінетику процесу розчинення. Експериментально досліджено і проаналізовано кінетику розчинення бензойної кислоти за умов неповного насичення розчину до концентрації 1,2 кг/м3 у присутності перемішувальних додатків.