Особливості росту соснових насаджень на рекультивованих землях - Yukhnovskyi, V. Yu.; Lobchenko, G. O.; Protsenko, I. A. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Проаналізовано ріст соснових культур, створених на рекультивованих землях Юрківського буровугільного кар’єра. Соснові насадження у лісомеліоративному фонді є панівними, займають 47,6 % від загальної площі та досягли V класу віку. Насадження ростуть у складних умовах на малопотужних ґрунтах із вуглистими пісками. Санітарний стан соснових насаджень задовільний, але у більшості деревостанів є ознаки всихання дерев, пригнічених у рості. Частка усихаючих і сухостійних дерев становить 6-9 %, що свідчить про необхідність проведення лісівничих заходів. Соснові деревостани, як чисті, так і мішані – високопродуктивні, характеризуються високими показниками бонітету (І-Іb), однак значення діаметрів та висот нижні, ніж у нормальних деревостанах. Встановлено, що стовбури сосни на рекультивованих землях мають форму, яка відрізняється від стовбурів сосни нормальних насаджень. Здебільшого, за винятком молодняків, твірна деревних стовбурів нормальних насаджень наближається до параболоїда, а в досліджуваних моделях – до конуса, особливо після ІІІ класу віку, що свідчить про сповільнення росту насаджень. Аналіз росту модельних дерев у висоту і динаміки об’ємного поточного приросту також підтверджує зменшення інтенсивності росту сосни звичайної на рекультивованих землях після ІІІ класу віку.