Внутрішньовидова диференціація abies alba Mill. за структурою деревини - Maksymchuk, R. T.; Sopushynskyy, I. M.; Kopolovets, Ya. M.; Zayachuk, V. Ya. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Вивчено особливості формування річного приросту ялиці білої з прямоволокнистою та хвилясто-завилькуватою структурою деревини. Розглянуто відмінності абсолютних значень ширини ранньої та пізньої деревини на 40 модельних деревах у шести деревостанах. Встановлено, що ширина ранньої деревини ялиці білої змінюється в середньому від 0,5 до 2,0 мм. Різке збільшення ширини ранньої деревини пов’язано з локальними екологічними чинниками. Абсолютні значення ширини пізньої деревини у прямоволокнистій структурі характеризуються меншими значеннями, ніж у екземплярів із хвилясто-завилькуватою структурою. Середні значення ширини річного кільця прямоволокнистої деревини ялиці білої змінюються в межах від 2,36 до 3,53 мм, а в дерев із хвилясто-завилькуватою деревиною – 3,98–5,74 мм. Встановлено істотну різницю в середніх значеннях ширини річного кільця, що властива для мінімальних та максимальних значень. Середня ширина річного кільця у хвилясто-завилькуватій деревині ялиці білої становить 5,74 мм, а ширина річного кільця змінюється від 1,05 до 11,57 мм. Однофакторним дисперсійним аналізом ширини річного кільця деревини ялиці білої в чотирьох деревостанах встановлено статистично значущу різницю між показниками макроструктури у прямоволокнистій та хвилясто-завилькуватій деревині. Рівень значущості між досліджуваними деревами з прямоволокнистою та хвилясто-завилькуватою деревиною становив р<0,05.