Перспективи використання сорту півонії трав’янистої для озеленення в умовах правобережного степового Придніпров’я - Leshcheniuk, E. M.; LinckevychО. О.; Chipilyak, T. F. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Наведено результати комплексного вивчення 50 сортів Paeonia×hybryda hort. колекційного фонду Криворізького ботанічного саду НАН України, які пройшли інтродукційне випробування протягом 1982–2017 рр. Район інтродукції (Криворіжжя) розташований у степовій природній зоні й належить до посушливих районів України. За висотою колекційні сорти поділено на низькорослі (висота 50–60 см), середньорослі (70–80 см) і високорослі (понад 90 см); за формою квітки – немахрові, махрові, анемоновидні; за величиною квітки – дрібноквіткові, середньоквіткові, великоквіткові та з найбільшим понад 19 см діаметром. Найбільшу кількість квітконосів формував густомахровий сорт ’Amabilis superbissima’ – 18–36 шт. Узагальнено особливості сезонного ритму розвитку півонії трав’яної і з’ясовано, що відростали колекційні зразки в I-II декаді квітня, квітували з II декади травня по I декаду червня протягом 26–31 діб. Завершували вегетацію сорти в кінці листопада, а тривалість вегетації становила 224–235 діб. Внаслідок сортовивчення виділено 12 перспективних, адаптованих до умов Правобережного степового Придніпров’я сортів півонії трав’янистої. Установлено, що в умовах Криворіжжя вони проходять повний цикл фенологічного розвитку, характеризуються тривалим та пишним квітуванням, не пошкоджуються хворобами та шкідниками, що відповідає вимогам декоративного садівництва.