Стан і динаміка лісового фонду державного підприємства "Балаклійське лісове господарство" - Nazarenko, V. V.; Pasternak, V. P.; Poliakov, O. K. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Виявлено особливості динаміки показників стану та продуктивності лісів за 40 років на прикладі ДП "Балаклійське ЛГ". Проаналізовано динаміку лісового фонду в межах категорій земель за період з 1970 по 2010 рр. Відзначено зменшення частки лісових ділянок та збільшення вкритих лісовою рослинністю. Наведено розподіл площ вкритих лісовою рослинністю лісових ділянок за панівними породами, відзначено зменшення площ деревостанів головних лісотвірних порід (сосни звичайної та дуба звичайного) та збільшення другорядних (ясена звичайного, клена гостролистого, робінії звичайної), що свідчить про недоліки у веденні лісового господарства. Зменшення площі соснових насаджень відбулось через загибель насаджень сосни звичайної внаслідок пожеж та в осередках кореневої губки, а також у зоні негативного впливу ПАТ "Євроцемент-Україна". Встановлено, що наявний поділ деревостанів за групами віку значною мірою відрізняється від оптимального: молодняків та пристиглих насаджень майже вдвічі менше від оптимального, тоді як середньовікових значно більше. Наведено показники стану лісів за даними моніторингу за період 2001–2015 рр. Аналізуючи середні таксаційні показники, зафіксовано значне збільшення віку насаджень, зменшення показників середнього класу бонітету і повноти та втрати щорічного приросту. Виявлено як позитивні, так і негативні тенденції в рості та розвитку лісових насаджень.