ОСОБЛИВОСТІ РОСТУ ТА РОЗВИТКУ ЛІСОСТАНІВ НА ПОРУШЕНИХ ЗЕМЛЯХ ВІДВАЛІВ НОВОРОЗДІЛЬСЬКОГО СІРЧАНОГО КАР’ЄРУ - Kopiy, M.L.; Vytseha, R.R.; Kopiy, S.L.; Zaika, V.K.; Kopiy, L.I. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Досліджено ріст та розвиток лісостанів на порушених землях відвалів Новороздільського сірчаного кар’єру. Встановлено, що найпродуктивнішим (запас деревини понад 530 м3/га) із створених деревостанів є тополевий деревостан, що відзначається найвищими середніми показниками висоти (21,7 м) і діаметра (30,0 см), меншим запасом деревини (до 108 м3/га) характеризується мішаний деревостан за участю вільхи чорної, черешні, ясена звичайного та осики і найменшої (до 75 м3/га) продуктивності сягає дубовий деревостан з незначною домішкою вільхи чорної та осики. З’ясовано, що у в’язовому насадженні найвищим показником імпедансу (7,5 кОм) і найнижчим (2,4 нФ) значенням поляризаційної ємності характеризується вільха чорна. Значно нижчий показник імпедансу в аналізованому насадженні у дуба звичайного (4,1 кОм), черешні (5,3 кОм) та в’яза (5,4 кОм). Сформовані деревостани істотно впливають на зміну хімічних показників поверхневого шару ґрунту. Дуже високий вміст гумусу (5,07 %) у верхньому (0,0-10,0 см) прошарку ґрунту визначено на секції зі складом деревостану 6Взш1Дз1Чш1Вхч1Акб та (8,95 %) на секції з деревостаном складу 6Дз2Вхч2Ос+Вбк.