ІНВЕНТАРИЗАЦІЯ ЖИВОПЛОТІВ УМАНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ САДІВНИЦТВА ТА ШЛЯХИ ПОКРАЩЕННЯ ЇХ СТАНУ - Mamchur, V.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Досліджено 15‑20-річні насадження бордюрів, живоплотів і живих стін, які були висаджені на території університету садівництва для підвищення естетичності, декоративності та функціональності території. Проведено інвентаризацію, здійснено аналіз стану живоплотів, розроблено проект екологічних засад з удосконалення живоплотів. Виявлено, що живоплоти характеризуються виразністю композицій, тривалість формування яких залежить від участі в насадженні декоративних дерев і чагарників. З віком набувають виразності силуети поодиноко розташованих дерев-солітерів. Поступово відмирають чагарники і недовговічні дерева. Запропоновано збагатити живоплоти завдяки Ailanthus altissima, який є пріоритетним видом у переліку деревних рослин, найбільш придатних для створення всіх категорій зелених насаджень.