Мисливські водоплавні птахи водосховища "Відсічне" (Житомирська область) - Guziy, A. I.; Vlasiuk, V. P.; Kratiuk, O. L. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Водосховище "Відсічне" на 16 км простягається уздовж р. Тетерів – від с. Побитівка до с. Дениші Житомирського району. Воно потребує очищення, що може істотно вплинути на структуру його рослинного і тваринного світу. За мету роботи поставлено вивчення структури населення мисливських водоплавних птахів та розроблення заходів з їх охорони. Загалом тут зафіксовано 25 видів мисливських водоплавних птахів, із яких 11 – гніздових, 12 – пролітних і 2 – зимуючих. Найбільш представленими є Гусеподібні птахи, за якими йдуть Норцеподібні та Журавлеподібні. За відносною чисельністю переважають рідкісні види птахів (11 таксонів), потім – звичайні (8 видів). У весняно-міграційний період переважають крижень, свищ, червоноголова чернь та лиска; у гніздовий – крижень, лиска та водяна курочка; в осінньо-міграційний – крижень, червоноголова чернь, свищ та лиска. Найбільшим різноманіттям та чисельністю водоплавних птахів, особливо у гніздовий період, відрізняються витоки водотоків. Поряд із цим, їх рослинність затримує змиви ґрунтових частин, що сприяє зменшенню замулення водосховища. Окрім цього, тут тримаються ондатри, кабани та інші види. Після розчищення водосховища такі ділянки важливо залишати недоторканими, у природному стані. З метою покращення умов проживання мисливських водоплавних птахів, доцільно провести біотехнічні заходи. До таких біотехнічних заходів можна віднести влаштування гніздівель для крижня, нерозня, лебедя-шипуна, розширюють свій ареал гоголь та інші дупло-гніздові птахи. Як експеримент, можна було б уздовж водосховища вивісити штучні гніздівлі для дупло-гніздових водоплавних птахів.