ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ КОНТЕЙНЕРНОГО САДИВНОГО МАТЕРІАЛУ ДУБА ЗВИЧАЙНОГО (QUERCUS ROBUR L.) ДЛЯ СТВОРЕННЯ ЛІСОВИХ КУЛЬТУР - Yavorovskiy, P.P.; Segeda, Yu.Yu. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Показано перспективність використання контейнерного садивного матеріалу для створення лісових культур в умовах свіжої грабової діброви на прикладі досвіду державного підприємства "Смілянське лісове господарство" Черкаської обл. України. Контейнерні рослини дуба звичайного домінують над трав’яною рослинністю, менше хворіють, не потребують акліматизації й, отримуючи при пересаджуванні з контейнера на постійне місце зростання додатковий об’єм ґрунтового й світлового живлення, уже протягом першого вегетаційного періоду дають приріст 25-40 см, що дає змогу скоротити кількість річних доглядових робіт за лісовими культурами в 1-2 рази й забезпечити уже на 3-4-й рік переведення лісових культур до категорії вкритих лісовою рослинністю ділянок, завдяки їх достатньому росту і розвитку, а також мінімальному відпаду.