ЕЛЕМЕНТИ ТЕХНОЛОГІЇ СТВОРЕННЯ ПАСОВИЩ ДЛЯ ОЛЕНЯ ЛІСОВОГО В УМОВАХ ВОЛЬЄРНОГО РОЗВЕДЕННЯ - Bugryn, L. M.; Partyka, T. V.; Pokhaliuk, O. M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Проаналізовано рослинний та ґрунтовий покрив земель, виведених із сільськогосподарського користування під влаштування фермерського мисливського господарства. Видовий склад на території вольєра нараховує 60 видів рослин, більшість з яких представлена різнотрав’ям, а основні злаки характеризуються низькою кормовою цінністю. Бобові представлені тільки розкиданими екземплярами горошку мишачого (Vicia cracca L.) та конюшини повзучої (Trifolium repens L.). Така невелика кількість цінних злакових і бобових трав зумовлює необхідність докорінного покращення наявних пасовищ. Виявлено низьку забезпеченість ґрунтів досліджуваної території поживними елементами, низький ступінь гумусованості, кислу реакцію середовища. Характеристики ґрунту зумовлюють використання як бобового компонента травосуміші лядвенцю рогатого (Lotus corniculatus L.) та конюшини гібридної (Trifolium hybridum L.). Запропоновано в умовах Полісся Західного на середньозволожених луках із мінеральними ґрунтами на територіях, виведених із сільськогосподарського використання, залужувати пасовища для оленя лісового (Cervus elaphus L.) сумішами із тимофіївки лучної (Phleum pratense L.), грястиці збірної (Dactylis glomerata L.), пажитниці багаторічної (Lolium perenne L.), лядвенцю рогатого та конюшини гібридної.