УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОГРАМНИХ ПРОЕКТІВ - Hrytsiuk, Yu. I.; Zhabych, M. R. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Запропоновано підхід до управління ризиками реалізації програмних проектів, на підставі якого встановлено особливості оцінювання ризикових подій на стан процесу розроблення програмного забезпечення (ПЗ), що дало змогу визначити величину можливих втрат від настання негативних ситуацій. Охарактеризовано такі поняття, як управління програмними проектами та ризиками їх реалізації, що дало змогу визначити компоненти такого управління, основні категорії ризиків, ризик-орієнтовний підхід до процесу управління, а також уможливило визначення прийнятного рівня ризику успішного завершення (провалу) програмних проектів ІТ-компанією. Встановлено, що при збільшенні витрат на підвищення безпеки реалізації програмних проектів так звані виробничі ризики зменшуються, але зростають професійно-політичні ризики. Виявлено, що підготовка ефективних заходів реагування на потенційні проблеми зводиться до визначення певного набору дій, які потрібно зробити для того, щоб підсилити позитивні результати прояву ризикових подій і послабити негативні їх наслідки. Розроблено методику оцінювання ризиків реалізації програмних проектів, яка дає змогу встановити порушення термінів виконання завдань проекту відносно їх запланованих термінів, де виявлені такі порушення, серед тих завдань проекту, що мають виконуватися на поточний момент. При цьому величину потенційних втрат можна оцінити шляхом встановлення значення найбільшого з можливих проявів ризикових подій на окремі завдання проекта з моменту оцінювання цього впливу, які загалом позначаються на остаточному терміні виконання усього проекту. Встановлено особливості оцінювання впливу ризикових подій на хід реалізації програмного проекту, що дало змогу розробити методику визначення величини можливих втрат від настання негативних ситуацій. При цьому процедура оцінювання ідентифікованих ризиків реалізації програмного проекту ґрунтується на ефективності запланованих заходів реагування на ризикові події за ступенем їхнього впливу згідно з поточним значенням показника ризику.