АНАЛІЗ ПОШИРЕНИХ МЕТОДІВ НАКЛАДАННЯ ШУМУ НА ЗОБРАЖЕННЯ - Shakhovska, N. B.; Kosar, O. I. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Встановлено, що однією з причин ускладнення процесу прийняття рішень є погіршення якості вхідної інформації, отриманої на підставі різноманітних зображень внаслідок накладання на них шуму, який може мати різне походження та характеристики. Вивчення певного класу шумів у контексті розгляду його як функції дає змогу зосередитись на визначенні його параметрів, ступені впливу цих параметрів та штучному генеруванні шуму. Виконано огляд шумів різних типів та їх впливу для подальшої оцінки якості систем розпізнавання. Проведені дослідження свідчать, що існує досить багато типів шумів, які негативно впливають на оброблення та аналіз зображень. Проведено огляд різних видів шуму – гаусівського шуму, дробового шуму (шуму Пуассона), шуму типу "сіль і перець" (імпульсного шуму), шуму зерен фотоплівки, спекл-шуму, шумів, що надають ефект розмитості (їх можна накладати з різним ступенем прозорості); визначено особливості накладання таких шумів. Також перераховано типи шумів, які можуть накладатися один на одного. Використано метод логічного узагальнення, накладання шумів на зображення з використанням бібліотеки FastNoise та функції imnoise середовища Octave. Порівняно декілька шумів, що створюють ефект розмитості під час накладання їх на зображення із різним ступенем прозорості. Генерування різних шумів приводить до подальшого накладання на реальні зображення спеціальних шумових масок зі заданими значеннями параметрів – таких, як: інтенсивність та розміри завад, закон розподілу їх центрів тощо.