ПОРІВНЯННЯ CRM-СИСТЕМ - Moskaluk, T. T.; Tsimbalyak, T. R.; Berko, A. Yu. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Розглянуто сучасний ринок CRM-систем країн СНГ, обрано кілька найпопулярніших систем і подано характеристику кожної з них. Порівняння шести CRM-систем за шістнадцятьма ознаками подано у вигляді таблиці. Використовуючи інформацію з цієї таблиці і оперуючи запропонованою системою порівняння, будь-хто зможе без проблем оцінити і вибрати будь-яку іншу CRM. В огляді розглянуто такі системи: Megaplan CRM, bpm’online Sales, Bitrix 24 CRM, Amo CRM, 1C CRM, Mango CRM. Надано рекомендації щодо опрацювання таблиці. Оцінювання проведено за 4-бальною шкалою, деякі функції мають не числовий, а текстовий формат порівняння. Обчислювати загальну кількість балів для кожної системи і вибирати її на такій підставі не рекомендовано, оскільки у кожної системи є свої сильні і слабкі позиції, а вибирати систему потрібно відповідно до головних вимог і наявності необхідного функціоналу. Виявлено слабкі і сильні позиції кожної з порівнюваних СРМ, подано в детальному описі під даними таблиці. З’ясовано, що дані системи можуть підійти для малих і середніх компаній. Під час вибору системи рекомендовано оцінити основні вимоги компанії до CRM і з’ясувати, в якої із систем необхідні функції реалізовані найкраще. На нашу думку, це дослідження допоможе недосвідченим молодим компаніям обрати CRM-систему, яка найкраще підходить вимогам їхнього бізнесу. Також для кожної з поданих у роботі систем взаємодії з клієнтами оцінено вплив їх впровадження на конкретний бізнес для вирішення типових повсякденних завдань підприємства.