ПОШИРЕННЯ ХВОРОБ У ЛІСАХ ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Vyshnevskyi, A. V.; Turko, V. M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Розглянуто особливості поширення та динаміку розвитку осередків хвороб у лісах Волинської області. Встановлено, що динаміка осередків хвороб лісу є негативною в лісопатологічному аспекті, а площа осередків найнебезпечніших хвороб лісу за 2016 р. збільшилась на 954,8 га (3,8 %). Висвітлено основні проблеми та тенденції санітарного стану лісів та наведено характеристику осередків хвороб лісу в межах Волинського ОУЛМГ. Показано динаміку санітарних рубань, вибіркових та суцільних, за останні 10 років та розподіл СРС за причинами розладу в межах Волинського ОУЛМГ. Проаналізувавши санітарний стан лісів Волині, встановлено, що загалом ліквідовано заходами боротьби та списано впродовж звітного року 1220,5 га осередків хвороб, затухли під дією природних факторів 539,7 га осередків хвороб, виникло протягом року 2716,8 га нових осередків. Виявлено, що найбільшим осередком хвороб по площі є коренева губка (Heterobasidion annosum (Fr.) Bref. 1889). Її площа, порівняно з попередніми роками, збільшилась на 4,5 % і становить 13961 га. У 2016 р. виникло 1590 га осередків кореневої губки, а ліквідовано заходами боротьби 708 га. Встановлено, що досить поширеними хворобами по площі в лісах області є, стовбурова гниль (Fomes fomentarius (L) Fr.1849) – 2363 га; осиковий трутовик (Phellinus tremulae (Bondartsev & Borisov, 1953) – 993 га; поперечний рак дуба (Pseudomonas quercus Schern.) – 922 га; несправжній дубовий трутовик (Daedalea quercina (L.) Pers.1801) – 676 га; березова губка (Piptoporus betulinus (Bull.) – 657 га.