МОДЕЛЮВАННЯ МОРФОМЕТРИЧНИХ ПОКАЗНИКІВ КРОНИ РОБІНІЇ НЕСПРАВЖНЬОАКАЦІЇ В УМОВАХ ПІВНІЧНОГО СТЕПУ УКРАЇНИ - Sytnyk, S. A. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Морфологічні параметри крони лісотвірних порід використовують як предиктори для визначення біомаси асиміляційної складової дерев, яка забезпечує виконання головної біосферної функції рослин. Робінія несправжньоакація (Robinia pseudoacacia L.) – одна з найпоширеніших лісотвірних порід Степу України. Цей вид формує лісові насадження переважно захисного функціонального призначення. Проаналізовано морфологічні характеристики крони дерев робінії несправжньоакації у деревостанах, що зростають в умовах Північного Степу України. Дослідження проведено в робінієвих деревостанах на двадцяти пробних площах із рубанням 60 модельних дерев. Оцінено результати кореляційного аналізу параметрів крони із таксаційними показниками модельних дерев. Встановлено прямий тісний достовірний зв’язок між об’ємом крони та діаметром проекції крони й об’ємом стовбура. Не виявлено лінійної залежності між відношенням протяжності крони до діаметра проекції крони та біометричними показниками модельних дерев. Охарактеризовано залежність якісних показників надземної фітомаси – маси деревної зелені та маси гілок від об’єму крони, що описано алометричною та поліноміальною функціями відповідно. Запропоновано моделі оцінювання залежності діаметра проекції та об’єму крони від таксаційних показників дерев (діаметр стовбура на висоті 1,3 м та висота), що можна використовувати в практиці ведення лісогосподарської діяльності в робінієвих насадженнях в умовах степової зони України.