ГІДРОЛОГІЧНИЙ РЕЖИМ І РІСТ СОСНОВИХ НАСАДЖЕНЬ В УМОВАХ ОСУШУВАЛЬНИХ МЕЛІОРАТИВНИХ СИСТЕМ - Yukhnovskyi, V. Yu.; Prokopchuk, R. M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Здійснено ретроспективний аналіз становлення і розвитку осушувальної меліорації у Волинському Поліссі. Змодельовано ріст соснових насаджень у межах регульованої осушувальної системи і на контролі. Встановлено, що до середини ІІІ класу віку висоти насаджень на осушених ділянках перевищують висоти насаджень на контролі на величину 2,1 м. Починаючи з ІІІ класу віку, сосна на осушених ділянках стрімко збільшує приріст й у віці кількісної стиглості різниця у висотах сягає 3,0 м. Соснові насадження на меліоративних ділянках переходять у вищий клас бонітету. Різниця між середніми висотами у VІІ класі віку становить 2,7 м. Порівняльний аналіз змін запасів соснових насаджень показує, що в IV класі віку запаси сосни на осушених ділянках перевищують 15 % від контролю, а у віці кількісної стиглості ця різниця сягає 21 %, що становить 89 м3∙га-1 і є вагомим аргументом застосування осушувальної меліорації на надмірно зволожених землях Волинського Полісся. Аналізуючи гідрологічний режим осушувальної системи "Страшево" за 14-річний період, з’ясовано, що рівень ґрунтових вод упродовж 2010–2017 рр. стрімко знижується, сягаючи стабільної величини 124–140 см, тоді як до 2009 р. він змінювався в межах 61–83 см. Тривале і значне пониження рівня ґрунтових вод призводить до всихання насаджень, тому для забезпечення оптимального гідрологічного режиму лісових ділянок потрібно застосовувати шлюзування каналів або реконструкцію осушувальної системи у систему двосторонньої дії.