СИСТЕМНИЙ, ПОЕТАПНИЙ ПІДХІД ДО ЗАСТОСУВАННЯ ВИХОВНИХ ВПЛИВІВ НА УЧНІВ У ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ БІОЛОГІЇ - Kossak, G. M.; Krechkivska, G. W.; Hoivanovych, N. K. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Здійснено теоретичний аналіз психолого-педагогічної та методичної літератури, які розкривають застосування виховних впливів на учнів у процесі вивчення біології. Розкрито системне, поетапне, практичне застосування виховних впливів на уроках біології, спрямованих на активізацію пізнавальної діяльності учнів, що забезпечить підвищення інтересу до навколишнього середовища і цим самим бажання отримати глибші знання і сформувати певні переконання природоохоронної спрямованості. Адже одним із пріоритетів педагогічної діяльності вчителя є формування стійких переконань в учнів, зокрема: формування моральних, етичних, естетичних переконань; бажання до емпатії, нетерпимості до проявів вандалізму стосовно навколишнього середовища. Розглянуто доцільність поетапного застосування виховних впливів на учнів на різних етапах організації процесу вивчення біології, наведено методику поетапного формування морально-етичних норм, естетичних і екологічних переконань. Також проведено експериментальну перевірку ефективності послідовного, системного поетапного застосування виховного впливу на учнів у процесі вивчення біології у напрямі формування позитивного ставлення до природи та пізнавальної, творчої діяльності у соціальній та природоохоронній сферах.