АНІЗОТРОПІЯ РОЗБУХАННЯ ПРЯМОВОЛОКНИСТОЇ ТА ХВИЛЯСТО-ЗАВИЛЬКУВАТОЇ ДЕРЕВИНИ ABIES ALBA MILL. - Maksymchuk, R. T. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Вивчено особливості анізотропії розбухання прямоволокнистої та хвилясто-завилькуватої деревини ялиці білої в межах радіуса та висоти стовбура. Дослідженнями охоплено ялицевий деревостан у вологій смереково-буковій суяличині Буковинських Карпат. Взірці деревини відібрано з 12 модельних дерев ялиці білої із прямоволокнистою та хвилясто-завилькуватою структурою деревини. Встановлено, що середні значення тангентального та радіального розбухання прямоволокнистої деревини є більшими від аналогічних показників хвилясто-завилькуватої. Середні значення розбухання прямоволокнистої деревини за об’ємом становить 14,2-14,3 %, а для хвилясто-завилькуватої деревини – 11,9-12,1 %. Величина поперечної анізотропії розбухання прямоволокнистої деревини є на 20 % більшою від подібного показника для хвилясто-завилькуватої деревини ялиці білої. Щільність прямоволокнистої деревини при абсолютній вологості 8 % становить 380 кг∙м-3 на висоті стовбура 1,3 м. Взірці хвилясто-завилькуватої деревини характеризуються на 21 % більшими середніми значеннями щільності деревини за абсолютної вологості 8 %. Щільність мокрої деревини змінюється від 900 до 1100 кг×м-3 за абсолютної вологості від 106 до 224 %. Встановлено істотні відмінності показників анізотропії розбухання та об’ємної маси прямоволокнистої та хвилясто-завилькуватої деревини ялиці білої.