ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОЦЕСУ ПРИКЛЕЮВАННЯ НАСТИЛОВИХ МАТЕРІАЛІВ ДО ЖОРСТКИХ ДЕРЕВИННИХ ОСНОВ КЛЕЄМ НА ЕЛАСТОМЕРНІЙ І СІЛЬВЕНТНІЙ ОСНОВІ - Hrytsak, S. A.; Dyachok, V. V.; Yarish, O. V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Порівняно недавно на ринку з’явився однокомпонентний клей на еластомерній і сільвентній основі DENLAKS SPG 2077. Однак у спеціалізованій літературі та рекомендаціях виробника немає даних про фізико-механічні характеристики клейових з’єднань під час склеювання жорстких основ з настиловими матеріалами. Досліджено міцність склеювання найтиповіших настилових матеріалів (поролон, войлок, ватин) із жорсткими основами (деревиностружкова (СП), деревиноволокниста плити (ВП), картон (К)) у різному поєднанні. У процесі досліджень також проконтрольовано характер руйнувань клейових з’єднань. Під час проведення основних експериментальних досліджень прийнято ширину зразків підкладки 50 мм; довжину зразків – 200 мм. Випробування зразків на міцність під час склеювання здійснено на розривній машині РМИ-60. Гранично допустиме значення міцності (мінімальне) становить 0,5 кгс. Основними змінними чинниками експериментальних досліджень прийнято витрату клею (40-66 г/м2 – контролювали ваговим методом) і тривалість відкритої витримки (10-360 с). Для проведення експериментів використано В-план. За отриманими рівняннями регресії 2-го порядку побудовано графічні залежності функції від змінних чинників. За результатами оптимізації встановлено оптимальні значення змінних чинників. Максимальної міцності з’єднання СП-поролон (6,22 кгс), СП-войлок (6,21 кгс), СП-ватин (4,68 кгс), ДВП-поролон (4,79 кгс), ВП-войлок (6,39 кгс), ВП-ватин (3,01 кгс), К-поролон (3,5 кгс), К-ватин (1,89 кгс), К-войлок (5,05 кгс) можна досягти за тривалості відкритої витримки 10 с і витрати клею 66 г/м2. Зі збільшенням тривалості відкритої витримки міцність клейового з’єднання за мінімальної витрати практично залишається критично низькою і неістотно зменшується. Зі збільшенням витрати клею і тривалості відкритої витримки тенденція до зменшення міцності є більш виражена і сягає 20-35 %. За витримки 205 с і більше ця тенденція посилюється і призводить до ще більшого зменшення міцності. Вважаємо, що для виробників м’яких меблів під час склеювання жорстких основ з настиловими матеріалами достатньо дотримуватись витрати клею в межах 40-45 г/м2 за тривалості відкритої витримки 10-105 с. Використання зазначених рекомендацій дасть змогу забезпечити належні показники міцності клейових з’єднань під час наклеювання настилових матеріалів до жорстких основ.