КІНЕТИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ КОНВЕКТИВНОГО ПРОЦЕСУ СУШІННЯ КАПІЛЯРНО-ПОРИСТИХ КОЛОЇДНИХ МАТЕРІАЛІВ - Labai, V. Yo.; Soroka, L. Ya. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Визначено, що складність тепломасообмінних процесів деревообробки полягає саме у складності явищ перенесення теплоти і вологи, як всередині матеріалу, так і на межі розподілу фаз середовище – тверде тіло та складності зміни фізико-механічних характеристик деревини під час теплового оброблення. За дослідний матеріал прийнято соснові пиломатеріали завтовшки 40 мм, які висушують м’якими режимами. В основу дослідження покладено побудову кривої сушіння, де вказано на зміну середньої вологості та вологості поверхневих і центральних шарів деревини під час сушіння. За цими даними визначено величини: швидкість сушіння, коефіцієнти сушіння, вологопровідності та вологовіддачі, а також величини масообмінних критеріїв Нуссельта, Фур’є та Кірпічова. За величинами коефіцієнта сушіння можна визначити тривалість сушіння пиломатеріалів з деревини сосни завтовшки 40 мм будь-якої початкової і кінцевої вологості та за величиною коефіцієнта вологопровідності будь-яких соснових пиломатеріалів різної товщини та початкової і кінцевої вологості й інших характеристик процесу сушіння. Визначення масообмінного критерію Кірпічова (критерію тріщиноутворення) показує наскільки обраний режим є безпечним з точки зору виникнення надлишкових внутрішніх напружень у деревині. За отриманими даними показників кінетики процесу сушіння і масообмінних критеріїв Нуссельта та Фур’є з доповненням до цих аеродинамічних характеристик сушильного обладнання, із врахуванням критерію Рейнольдса, можна скласти фізико-математичну модель процесу сушіння пиломатеріалів і заготовок. Ця фізико-математична модель визначає вплив на кінетику процесу сушіння параметрів сушильного середовища, теплофізичних властивостей деревини та аеродинамічних характеристик сушильних камер.