ЕКОЛОГІЧНИЙ МОНІТОРИНГ ЯКОСТІ ПИТНОЇ ВОДИ ВОДОГОНІВ І КОЛОДЯЗІВ ЛУГИНСЬКОГО РАЙОНУ ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ НА ВМІСТ АЗОТУ АМОНІЙНОГО ТА НІТРИТІВ - Kotkova, T. N.; Fedjuchka, N. I.; Pizil, A. O. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Наведено результати досліджень екологічного стану води водогонів і колодязів Лугинського району Житомирської області на вміст азоту амонійного та нітритів. Досліджено ті населені пункти, де є і водогін, і колодязі. Сюди належать: смт Лугини; села Миролюбів (стара назва Жовтневе), Великий Дивлин, Липники, Червона Волока. За останні роки спостережено тенденцію до збільшення вмісту забруднювачів азотистої групи як у воді водогонів, так і в колодязях. Встановлено, що більший вміст азотистих сполук є у воді джерел децентралізованого водопостачання колодязів, ніж у воді водогонів. Середні значення вмісту азоту амонійного у воді джерел централізованого і децентралізованого водопостачання в 2014, 2015 та 2016 рр. не перевищували норми ДСанПІН 2.2.4-171-10. Однак в окремих зразках перевищення все ж таки виявлено. З огляду на це не можна стверджувати, що ситуація є благополучною та однозначною. В окремі роки спостережено спалахи забруднення. Особливо це проявляється у теплий період року. Більший вміст забруднювачів азотистої групи виявлено у воді колодязів, порівняно з водогінною. У динаміці трьох років спостережено незначне підвищення вмісту у питній воді азоту амонійного та нітритів.