МАСШТАБИ ТА НАСЛІДКИ НЕЗАКОННОГО ВИДОБУТКУ БУРШТИНУ НА ЗЕМЛЯХ ЖИТОМИРСЬКОГО ОУЛМГ - Kovalevsky, S. B.; Marchuk, Yu. M.; Mayevsky, K. V.; Kurdyuk, O. M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Проведено об’єктивне оцінювання масштабів і наслідків ушкоджень земель Житомирського ОУЛМГ внаслідок незаконного видобутку бурштину. Ділянки лісових насаджень, що потребують рекультивації, виявлено на території трьох державних підприємств та семи лісництв. Встановлено, що загальна площа земель Житомирського ОУЛМГ, що потребують рекультивації, становить 369, 45 га. Найбільше порушених площ (336,60 га) розміщено на території ДП "Білокоровицьке ЛГ", ДП "Олевське ЛГ" (30,70 га) і ДП "Словечанське ЛГ" (2,15 га). Здійснено аналіз основних типів порушень ґрунту та лісових ценозів. За результатами аналізу лісівничо-таксаційних показників пошкоджених насаджень визначено найпоширеніші типи лісорослинних умов, типи лісу, видовий склад та вікову структуру. Встановлено, що внаслідок незаконного видобутку пошкоджено та знищено низку територій, що мають статус заказників місцевого та загальнодержавного значення.На території кварталів 20 і 21 Поясківського лісівництва, кварталу 27 Можарівського лісництва та кварталу 29 Сирницького лісництва закладено тимчасові пробні площі. Перспектива подальших досліджень полягає у встановленні особливостей та шляхів стимулювання природного поновлення рослинності на деградованих внаслідок незаконного видобутку територіях, дослідженні впливу абіотичних екологічних чинників на процеси поновлення рослинного покриву.