ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ ТА РОЗМНОЖЕННЯ ПРЕДСТАВНИКІВ РОДУ ВЕЙГЕЛА (WEIGELA) - Mozol, O. V.; Hrynyk, O. M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
З’ясовано особливості вегетативного і насіннєвого розмноження декоративних чагарників роду Weigela в умовах міста Львова та його лісопаркової частини; оцінено вплив негативних чинників урбогенного середовища на досліджувані види; досліджено вплив екологічних чинників на живцювання, що має важливе значення для процесу коренеутворення та їх приживлюваності; вивчено закономірності оброблення стимуляційними розчинами на терміни укорінення чагарників та їх якість; з’ясовано особливості вирощування посадкового матеріалу представників роду Вейгела стосовно термінів вирощування і виходу якісних здорових саджанців. Визначено відмінності між результатами лабораторної та ґрунтової схожості насіння досліджуваних видів та перспективи використання їх. Визначено частку відпаду саджанців від кількості висаджених на початку досліджень та за умов пересадки у відкритий ґрунт; величину щорічного приросту. Особливістю дослідження вегетативного розмноження є те, що воно спрямоване на вивчення росту і розвитку придаткових коренів стеблових живців, що дасть змогу покращити вихід посадкового декоративного матеріалу з одиниці площі, а також зменшить їхній відпад під час пересаджування у відкритий ґрунт. Репродуктивна здатність досліджуваних видів дасть змогу вирощувати стійкий посадковий матеріал, що збільшить біорізноманіття зелених насаджень та частково покращить екологічний фон міста.