СЕЗОННИЙ РОЗВИТОК ВИДІВ РОДУ POTENTILLA L. В ЛІСАХ ЗАКАРПАТСЬКОГО ПЕРЕДГІР’Я - Trykur, V. V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Наведено результати фенологічних спостережень за видами перстачів Potentilla erecta (L) Raeusch., P. alba L., P. argentea L. в лісових екосистемах Закарпатського передгір’я протягом 2013-2017 рр. Встановлено, що P. erecta, P. argentea є поширеними видами, а P. alba малопоширеним на дев’яти лісогосподарських підприємствах і НПП "Синевир". Складено календарі сезонного розвитку видів, які можна використати для заготівлі лікарської сировини. Виявлено, що різниця між середніми найбільш ранніми і найбільш пізніми датами настання фенологічних фаз на досліджуваних територіях не істотна і змінюється у межах 5-7 днів у весняно-літній період. Найбільша амплітуда наявна під час настання останньої фенофази – відмирання листових пластинок і пагонів, бо залежить від метеоумов року спостереження. За результатами дослідження ходу наростання ефективного тепла та сезонним розвитком видів роду Potentilla L. встановлено, що для початку цвітіння P. erecta в умовах Закарпатського передгір’я необхідна сума ефективних температур становить 780,8±37,5°С, P. argentea – 747,7±35,1°С, а P. alba L. – 676,3±33,1°С. Запропоновано дати заготівлі лікарської сировини для кожного виду.