ДИНАМІКА ЧИСЕЛЬНОСТІ ТА СТАН ПОПУЛЯЦІЙ РАТИЧНИХ ARTIODACTYLA У ЗАКАРПАТСЬКІЙ ОБЛАСТІ - Potish, L. A.; Potish, A. L. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Досліджено динаміку чисельності ратичних в адміністративних межах Закарпатської обл. Наведено повидовий аналіз стану популяцій ратичних, їх кількісних параметрів і добування за останні 10 років. Встановлено шляхи формування популяції свині дикої, козулі європейської, оленя благородного. Наведено інформацію про імміграцію свині дикої вздовж русел річок Латориця та Тиса з території Угорщини та Словаччини. Наведено інформацію про вплив кордонів із Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією на існування популяцій козулі європейської та оленя благородного. Акцентовано увагу на можливі причини низької чисельності оленя благородного, росту чисельності свині дикої та козулі європейської. Виділено основні чинники, що впливають на стан популяцій ратичних у різних угіддях Закарпатської обл. Звернено увагу на відсутність трофейного полювання. З’ясовано причини спалаху африканської чуми свиней у рівнинній частині Закарпатської обл. Критично оцінено достовірність відомостей про чисельність ратичних у період 2012-2014 рр. Наведено просторовий розподіл найчисельніших видів ратичних у межах гірських масивів області. Наведено інформацію про види вольєрного утримання лані та муфлона європейського. Наголошено на потребі уточнення основних розрахункових показників експлуатації ратичних і актуальності розроблення та затвердження регіональної програми розвитку мисливського господарства.