МОДЕЛІ КОМПОНЕНТІВ НАДЗЕМНОЇ ФІТОМАСИ ДЕРЕВ БУКА ЛІСОВОГО ЗАЛЕЖНО ВІД ЇХНІХ ТАКСАЦІЙНИХ ПОКАЗНИКІВ У ПЕРЕВАЖАЮЧИХ ТИПАХ ЛІСОРОСЛИННИХ УМОВ ПОЛОНИНСЬКОГО ХРЕБТА УКРАЇНСЬКИХ КАРПАТ - Hrynyk, H. H.; Zadorozhnyy, A. I. (Scientific Bulletin of UNFU, 2018)
Розроблені на основі значень діаметра та висоти стовбура моделі адекватно описують динаміку середніх значень відповідних фракцій надземної фітомаси стовбура дерев бука лісового в типах лісорослинних умов С3 та D3. Для отриманих змодельованих значень компонентів надземної фітомаси дерев бука лісового в обох досліджуваних типах лісорослинних умов простежено збільшення фітомаси із зростанням значення висоти та діаметра стовбура. Вищі значення фітомаси кори стовбурів притаманні деревам бука лісового в ТЛУ С3 (від 1,7 до 78,3 кг), порівняно із значеннями в ТЛУ D3 (від 1,5 до 81,7 кг). Отримані значення фітомаси кори стовбура для дерев з аналогічними значеннями висоти та діаметра стовбура у відповідних типах лісорослинних умов відрізняються незначно: різниця показників зменшується від 10,6-11,4 % за діаметра стовбура 8 см до 0,1-0,8 % за діаметра 30 см. Значення фітомаси деревини гілок крони є вищі для ТЛУ С3, порівняно із D3. Значення фітомаси деревини гілок для обох досліджуваних типів лісорослинних умов зі збільшенням висоти та діаметра стовбура збільшуються: для ТЛУ С3 – від 6,1 до 411,7 кг, а для ТЛУ D3 – від 5,2 до 409,4 кг. Різниця у значеннях деревини гілок для дерев з аналогічними таксаційними показниками зі збільшенням висоти та діаметра стовбура дерева зменшується від 14,0-15,2 % для діаметра стовбура дерева 8 см до 0,6-1,1 % – для 50 см. Фітомаса кори гілок крони змінюється від 0,7 до 19,5 кг (ТЛУ С3) та від 0,6 до 20,2 кг (ТЛУ D3). Різниця у значеннях цього компонента фітомаси для дерев з аналогічними таксаційними показниками зі збільшенням висоти та діаметра стовбура дерева зменшується від 10,0 % для діаметра стовбура дерева 8 см до 0,1 % – для 32 см. Сумарне значення надземної фітомаси збільшується зі збільшенням значень таксаційних показників: для ТЛУ С3 – від 27,3 до 2525,8 кг, а для ТЛУ D3 – від 23,7 до 2574,9 кг. Різниця у значеннях надземної фітомаси стовбура для дерев з аналогічними таксаційними показниками зі збільшенням висоти та діаметра стовбура дерева зменшується від 11,5-13,0 % для діаметра стовбура дерева 8 см до 0,1-0,7 % – для 40 см.