PICEA PUNGENS ENGELM. В УРБАНОДЕНДРОФЛОРІ ПРОМИСЛОВИХ МІСТ ПІВДЕННОГО СХОДУ УКРАЇНИ - Suslova, Ye.P. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Наведено результати обстеження Picea pungens Engelm. у насадженнях промислових міст південного сходу України. Визначено репрезентативність виду в міських насадженнях різних типів (парках, скверах, на вулицях), вік рослин, їх життєздатність. Представленість виду в насадженнях змінюється від 3 % (парки, вуличні насадження) до 16 % (сквери). У паркових зонах і вуличних насадженнях трапляються дерева віком від 10 до 50 років, у скверах – до 40 років. Встановлено, що у Picea pungens із досягненням 30-річного віку з’являються ознаки старіння і зниження життєздатності. Зроблено висновок, що в насадженнях промислових міст старі дерева Picea pungens потребують заміни на молоді саджанці у віці 40 років (сквери) та 50 років (парки, вуличні насадження).