ТЕПЛОВІ МЕТОДИ ЗАХИСТУ ГАЗОВІДВІДНИХ ТРАКТІВ КОТЕЛЬНИХ УСТАНОВОК ПІД ЧАС ЗАСТОСУВАННЯ ТЕПЛОУТИЛІЗАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Fialko, N. M.; Navrodska, R. O.; Shevchuk, S. I.; Presich, G. O.; Gnedash, G. O. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Виконано розрахункові дослідження щодо відвернення конденсатоутворення в газовідвідних трактах котельних установок під час використання методів: часткового байпасування відхідних газів повз теплоутилізатор, підмішування до димових газів після теплоутилізатора нагрітого повітря, підсушування цих газів шляхом їхнього нагрівання у поверхневих теплообмінниках та методу теплоізоляції димових труб. Наведено принципові схеми котельних установок у разі застосування систем теплоутилізації відхідних газів з використанням вказаних методів захисту газовідвідних трактів. Показано ефективність методу байпасування у широкому практичному діапазоні зміни основних визначальних параметрів. Для повітряного методу виявлено закономірності зміни тепловологісного режиму в газовідвідному каналі котельні залежно від температури нагрітого підмішуваного повітря і його частки в загальній витраті димових газів. Встановлено залежності потрібних для запобігання конденсатоутворенню рівнів підігріву димових газів від режимних параметрів котлів і типу димової труби для методу підсушування відхідних газів. Наведено дані щодо ефективності застосування для металевої та залізобетонної без футерування димових труб комплексу теплових методів, зокрема, підсушування димових газів і зовнішньої теплоізоляції корпусу труби. За результатами порівняльного аналізу ефективності зазначених теплових методів відвернення конденсатоутворення визначено межі раціонального застосування кожного з них.