ЕКОЛОГІЧНЕ ОЦІНЮВАННЯ СТАНУ АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ ДОВКОЛА ТВАРИННИЦЬКИХ ГОСПОДАРСТВ БІОІНДИКАЦІЙНИМИ МЕТОДАМИ - TesliykA. А. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Оцінено вплив тваринницьких господарств на екологічний стан атмосферного повітря у санітарно-захисних зонах підприємств та на контрольних ділянках за допомогою біоіндикаційних методів. Найінформативнішими серед них можна вважати ті, що тісно корелюють із величиною первинної продукції та характеризують взаємодію у системі "рослина – середовище". До таких, зокрема, належать морфометричні показники деревних рослин. За даними досліджень, виявлено зниження абсолютних величин довжини хвої сосни звичайної в насадженнях з наближенням до тваринницького господарства і з підвищенням рівня забрудненості середовища. Також зафіксовано збільшення кількості хвої на пагоні, що теж свідчить про забруднення повітря довкола тваринницьких господарств. Встановлено, що поблизу тваринницьких господарств показники сосни звичайної варіюють у широкому діапазоні числових значень, при цьому рівень некротичного ураження хвої є найінформативнішою біоіндикаційною ознакою. Доведено, що рослини-індикатори можна використовувати як для виявлення деяких забруднювачів, так і для спостереження за загальним станом повітря. Біоіндикаційні методи є доступними, надзвичайно різноманітними й одними з найефективніших для визначення наявності негативного впливу.