ЗОВНІШНІЙ ТЕПЛООБМІН У ПРОЦЕСІ КОНВЕКТИВНОГО СУШІННЯ ПИЛОМАТЕРІАЛІВ - Sirko, Z. S.; Derekh, O. I. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Розглянуто особливості конвективного сушіння деревинних матеріалів (пиломатеріалів, чорнових меблевих заготовок, паркетної фризи тощо). Проведено теоретичні дослідження процесів тепломасоперенесення, внаслідок чого отримано рівняння визначення інтенсивності випаровування вологи з одної поверхні сушіння, коефіцієнта теплообміну за різних режимів руху теплоносія (агента сушіння), а також час сушіння деревини у першому періоді (періоді постійної швидкості сушіння). Розв’язано диференціальні рівняння перенесення тепла для тривіального тіла. Рівняння перенесення тепла доповнено новим членом, який враховує від’ємне джерело теплоти внаслідок об’ємного випаровування частинок рідини (води) у пограничному шарі. Розглянуто визначення конвективного теплообміну для одномірного тіла, а також балансове рівняння теплоти, розв’язане відносно коефіцієнта конвективного теплообміну. Наведено значення співвідношень інтенсивності сушіння до інтенсивності випаровування води з відкритої поверхні для різних режимів сушіння деревини. За результатами аналізу власних досліджень, а також інших учених обґрунтовано роль термодинамічних характеристик деревини під час сушіння пиломатеріалів. Проаналізовано параметри, які впливають на тепло- і масоперенесення під час конвективного сушіння, дано відповідь на питання пришвидшення процесу відведення води з вологого матеріалу, без його гальмування.