КОНТРОЛЬ РІЗНИЦІ ФАКТИЧНИХ ТА ДОПУСТИМИХ ЗНАЧЕНЬ ПЕРЕПАДУ ВОЛОГИ ЗА ТОВЩИНОЮ ВИСУШУВАНОГО ПИЛОМАТЕРІАЛУ - Pobereyko, B. P.; Flud, L. O.; Mokrytskyi, A. A. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Викладено актуальність теми та наведено постановку задачі. Для вирішення поставленої задачі у рамках механіки суцільного середовища та з використанням критерію міцності Голденблата-Копнова побудовано нову математичну модель для визначення граничних значень компонентів тензора напружень та допустимого перепаду вологи у тангентальних пиломатеріалах з параболічним та косинусоїдальним розподілами вологовмісту. За допомогою методу Рітца знайдено розв’язки цієї моделі у вигляді аналітичних залежностей допустимих перепадів вологи від фізико-механічних властивостей деревини та геометричних розмірів дошки. На основі отриманих залежностей запропоновано новий спосіб для своєчасного виявлення допустимих перепадів вологи у висушуваних пиломатеріалах, який полягає у: теоретичному визначенні граничних абсолютних значень різниці відносних вологостей пласті та центрального шару дошки зі змінним вологовмістом; експериментальному вимірюванні фактичних значень цієї різниці та подальшому порівнянні теоретичних та фактичних перепадів вологи у деревині. Для практичної реалізації цього способу розроблено функціональну схему для побудови системи контролю допустимих перепадів вологи у пиломатеріалах з різними геометричними розмірами та описано алгоритм її роботи.