ОЦІНЮВАННЯ ДЕПОНОВАНОГО ВУГЛЕЦЮ У ГРУБОМУ ДЕРЕВНОМУ ДЕТРИТІ ДУБОВИХ ЛІСІВ УКРАЇНИ - Matsala, M. S.; Bilous, A. M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Розглянуто питання депонування вуглецю у грубому деревному детриті (ГДД) дубових лісів України. Мортмасу дубових насаджень, зокрема ГДД, в Україні вивчено недостатньо, саме тому потрібно оцінити її потенційні обсяги та обсяги депонованого у ній вуглецю. Для дослідження використано інформацію бази даних Виробничого Об’єднання "Укрдержліспроект" про 23 тис. таксаційних виділів, де у насадженнях дуба звичайного виявлено під час таксації сухостій та захаращеність (деревна ламань). Дослідні дані проаналізовано за адміністративними одиницями, класами бонітету та типами лісорослинних умов. Середня частка запасу сухостою та деревної ламані (захаращеності) від стовбурного запасу у корі – 6,1 % та 5,4 % відповідно. Загалом у сухостої та деревній ламані дібров України депоновано 830 Гг С та 227 Гг С відповідно – у сумі близько 0,8 % від потенційного резервуару біомаси усіх дубових лісів. Отримані результати свідчать про незначну роль ГДД у депонуванні дубовими лісами України вуглецю, зокрема, порівняно з дібровами Австрії, де груба мортмаса депонує близько 39 % вуглецю біомаси цих лісів. Встановлено щільність вуглецю на одиницю площі на рівні 0,27 кг C·м-2 – для сухостою та 0,24 кг C·м-2 – для деревної ламані. Обсяги депонованого вуглецю у дібровах України є потенційно більшими, оскільки під час лісовпорядкування враховано сухостій і захаращеність запасом на виділі тільки більше 5 м3·га-1.