ДОСЛІДЖЕННЯ ТОЧНОСТІ ЗНАХОДЖЕННЯ МАСШТАБНИХ КОЕФІЦІЄНТІВ ЦИФРОВИХ ОРТОФОТОПЛАНІВ - Kovtun, V. M.; Dorosh, L. I.; Nychvyd, M. R. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Сучасні способи отримання картографічного матеріалу з використанням супутникових знімків, їх точність та дешевизна відкривають нові горизонти для їх використання. Натепер різні види космічного матеріалу не тільки використовують для вирішення широкого кола науково-практичних задач, але й під час різних топографо-геодезичних робіт. Метою цієї роботи є дослідження масштабних коефіцієнтів. Відомо, що лінійним масштабом карти є відношення довжин лінійних елементів на карті до довжин відповідних реальних об’єктів. Тобто масштабуванням можна назвати перехід від супутникових зображень до змасштабованих цифрових ортофотопланів, використовуючи масштабний коефіцієнт. Оперуючи масивом довжин відповідних елементів постає проблема вибору елемента, що слугуватиме для масштабування. З практики відомо (Burak & Dorosh, 2015), що для кожного елемента з цього масиву існуватиме свій масштабний коефіцієнт. Після трансформування супутникових знімків існує ймовірність невідповідності поперечного та поздовжнього масштабу, тому для дослідження масштабних коефіцієнтів використовували значення площ споруд, оскільки були відомі їх реальні розміри, отримані шляхом інструментальних спостережень. Масштабуючи картографічний матеріал, за кожним з обчислених коефіцієнтів розраховували їх відхилення від істинних значень, що дало змогу отримати середньоквадратичні похибки знаходження площ споруд. Використовуючи спосіб найменших квадратів, розроблено алгоритм розрахунку оптимального масштабного коефіцієнта, за якого середньоквадратична похибка знаходження площ усіх обраних будівель є мінімальною. Отримані значення масштабних коефіцієнтів, віддаленість від центра фотоплану споруд та СКП знаходження площ дали змогу встановити кореляційні зв’язки між цими величинами. Проаналізувавши коефіцієнти кореляції Спірмена та Пірсона, можна стверджувати, що масштабування ортофотоплану за найбільшим значенням площі споруди не гарантує найкращу якість цього масштабування.