СТРУКТУРА РОСЛИННОЇ БІОМАСИ БЕРЕЗОВИХ НАСАДЖЕНЬ ЧЕРНІГІВЩИНИ - KovbasaYа. V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Проведено дослідження фітомаси та мортмаси березових лісів. Опрацьовано методичні підходи для комплексного оцінювання кількісних показників органічної речовини живих та відмерлих деревних рослин. Здійснено аналіз структури фітомаси та мортмаси за їх компонентами. На основі емпіричних дослідних даних встановлено особливості розподілу компонентів у структурі біомаси. Досліджено, що фітомаса стовбурів у корі 10-річного березового насадження може становити 48 %, фітомаса крон – 9 %, фітомаса коренів дерев – 13 %, живий надґрунтовий покрив (з корінням) – 7 %. Мортмаса сухостою становить 4 %, мортмаса підстилки у структурі загальної рослинної біомаси становить 16 %, а мортмаса коренів дерев берези – 3 %. Встановлено, що у дослідному 53-річному березняку фітомаса стовбурів у корі становить 69 %, фітомаса крон – 6 %, фітомаса коренів дерев – 15 % та фітомаса живого надґрунтового покриву (з корінням) – 1 %. Мортмаса в структурі 53-річного березового насадження становить 9 %, зокрема 5 % припадає на сухостій, 1 % – на деревну ламань, менше 1 % – на опад грубих гілок та 2 % – на підстилку. Виявлено, що структурі загальної біомаси березняків характерне зменшення частки мортмаси з віком. Встановлено обсяг живої та відмерлої рослинної органічної речовини та виявлено, що у структурі рослинної біомаси (абсолютно сухий стан) березових лісів Чернігівщини загальна мортмаса становить 23 % у молодняках та 9 % у стиглих насадженнях.