ФІТОТОКСИЧНІСТЬ ҐРУНТУ, ЗАБРУДНЕНОГО РОЗЧИНАМИ ПІНОУТВОРЮВАЧІВ ДЛЯ ГАСІННЯ ПОЖЕЖ - Grynchyshyn, N. N.; Poroshenko, S. S. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Проблему екологічної безпеки ґрунту, забрудненого розчинами піноутворювачів для гасіння пожеж, вивчено частково. Під час використання пожежної піни для локалізації і гасіння пожеж у наземних екосистемах відбувається забруднення ґрунту розчинами піноутворювачів, які потрапляють до нього після руйнації пожежної піни. У лабораторних умовах, за допомогою ростового фітотесту, досліджено вплив розчинів піноутворювачів для гасіння пожеж українських виробників загального призначення "Альпен", "Пірена", "БАРС-S1", спеціального призначення "БАРС-АFFF" на ріст рослин Sinapus albа. За результатами досліджень визначено фітотоксичні ефекти розчинів піноутворювачів на корінь і пагін рослини, встановлено рівні фітотоксичності ґрунту. З’ясовано, що розчини піноутворювачів мають різний вплив на рослини та, відповідно, різну фітотоксичність ґрунту. Найбільш небезпечним для рослин є свіже забруднення ґрунту розчином піноутворювача спеціального призначення "БАРС-АFFF". Для оцінювання динаміки змін фітотоксичності ґрунту, забрудненого розчинами піноутворювачів, повторно проводили фітотестування ґрунту після 30 і 90 діб від забруднення. За результатами проведених досліджень обґрунтовано використання для гасіння пожеж у наземних екосистемах розчин піноутворювача загального призначення "БАРС-S1", як найбільш безпечного для рослин.