ФОРМУВАННЯ СЕРЕДНЬОГО ЗРАЗКА Й ОЦІНЮВАННЯ ФІТОМАСИ КОМПОНЕНТІВ СТОВБУРА ДЕРЕВ СОСНИ ЗВИЧАЙНОЇ ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ ВМІСТУ 90SR ТА 137СS - Holiaka, D. M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Проаналізовано найпоширеніші на теренах України методики оцінки надземної фітомаси дерев сосни звичайної у зімкнутих деревостанах. Виявлено значні відмінності у виділенні структурних елементів деревного стовбура в іноземних та вітчизняних дослідженнях під час вивчення біо(гео) хімічного кругообігу хімічних елементів у лісових екосистемах, зокрема і біологічно мобільних радіонуклідів. Спираючись на результати проведених камеральних робіт, встановлено, що використання лінійних вимірів для визначення об’єму компонентів кори стереометричним способом є обмеженим через неможливість забезпечити достатній рівень похибок вимірювань. Запропоновано використовувати лінійну щільність компонентів кори стовбура на локальних висотах для усунення необхідності обчислення чи вимірювання об’єму структурних елементів кори. Розроблено методику оцінки надземної фітомаси компонентів стовбура дерев: зовнішньої і внутрішньої кори, заболоневої і ядрової деревини, а також формування їх середнього зразка для вимірювання вмісту біологічно мобільних радіонуклідів (137Cs і 90Sr) та інших ізотопів, хімічних елементів і речовин. Порівняння результатів оцінок надземної фітомаси деревного стовбура та його компонентів, отриманих за допомогою розроблених підходів та за методикою П. І. Лакиди (2002), вказують на значні відносні відхилення фітомаси кори стовбура (22±18 %), однак сумарна фітомаса стовбура характеризується неістотним відхиленням (1,6±2,3 %).