ВПЛИВ ТЕХНОГЕННИХ ФАКТОРІВ НА ЗМІНУ ФЕНОЛОГІЧНИХ ФАЗ ВУЛИЧНИХ ДЕРЕВНИХ НАСАДЖЕНЬ МІСТА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО - Hanaba, D. V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Динаміка росту та розвитку рослин залежить від впливу сезонних змін кліматичних умов та низки техногенних факторів, що зумовлюють підвищення рівня забруднення повітря, ґрунтів і водних систем міського середовища тощо. Пристосовуючись до цих змін, рослини істотно змінюють ритміку процесів росту й розвитку, тобто свій фенологічний стан. Об’єктами дослідження обрано три найпоширеніших види деревних рослин, які ростуть на вулицях Хмельницького: липа серцелиста (Tiliacordata), гіркокаштан звичайний (Aesculushippocastanum), клен гостролистий (Acerplatanoides). Під час вивчення особливостей життєдіяльності вуличних деревних рослин та зміни фенологічних фаз їх розвитку враховано особливості розміщення у місті промислових підприємств, їх спеціалізацію, інтенсивність транспортного руху та інші чинники антропогенного забруднення міського середовища. Вивчення особливостей динаміки сезонного розвитку рослин в умовах міського середовища проведено упродовж вегетаційного періоду 2016 р. Завданням цього дослідження є оцінення на основі зміни динаміки фенологічних фаз фізіологічної здатності вуличних деревних насаджень витримувати промислове забруднення, гази, пил та інші негативні впливи довкілля. Для вивчення фенологічних особливостей розвитку вуличних деревних рослин в умовах міста Хмельницького відібрано такі фенофази: розгортання вегетативних бруньок, поява зеленого конусу листка, початок та закінчення цвітіння, достигання плодів, початок осіннього забарвлення листка й осіннього листопаду. Ці фенофази дали змогу також визначити термін вегетації вуличних деревних насаджень. Під час фенологічного дослідження встановлено, що умови міського середовища зумовлюють пришвидшене проходження рослинами основних фенофаз, скорочується їх тривалість, зменшується період вегетації і як наслідок – пришвидшуються процеси старіння та відмирання рослин. Одними із основних факторів, що зумовлюють ці процеси, є антропотехногенні. Негативний вплив на вуличні деревні рослини має інтенсивний рух автотранспорту, робота низки промислових підприємств, щільна житлова забудова тощо. Всебічне оцінення ритмів розвитку та росту рослин є важливою умовою для створення науково обґрунтованого асортименту декоративних насаджень, стійких до несприятливих факторів міського середовища. Вивчення динаміки сезонного розвитку рослин потрібна для оцінювання естетичних і санітарно-гігієнічних властивостей дерев упродовж року і як наслідок – створення санітарно-захисних смуг довкола транспортних шляхів та промислових об’єктів.