МОДЕЛЬ АВТОМАТИЗОВАНОЇ СИСТЕМИ ОПРАЦЮВАННЯ ПАРАМЕТРІВ ПАСАЖИРОПОТОКУ ГРОМАДСЬКОГО ТРАНСПОРТУ "РОЗУМНОГО" МІСТА НА ОСНОВІ КОЛЬОРОВИХ МЕРЕЖ ПЕТРІ - Boreiko, O. Yu. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Розроблено структуру автоматизованої системи опрацювання параметрів пасажиропотоку громадського транспорту "розумного" міста. Структура базується на використанні одноплатного комп’ютера Raspberry Pi в ролі головного контролера, IP відеокамер, USB фотокамери, GPS і GSM модулів та інших периферійних пристроїв для збору даних про пасажиропотік у транспортному засобі громадського користування та передачі їх на оброблення сервером. Основою структури є клієнт-серверна взаємодія. Представлено покроковий алгоритм, що відображає загальні принципи функціонування системи та етапи опрацювання параметрів пасажиропотоку. На основі розроблених структури та алгоритму функціонування побудовано та досліджено модель автоматизованої системи опрацювання параметрів пасажиропотоку громадського транспорту на основі кольорових мереж Петрі. Модель реалізовано засобами програмного пакету CPN Tools, призначеного для побудови моделей за допомогою розширених класів теорії мереж Петрі. Результати дослідження кольорової мережі Петрі дають змогу стверджувати, що пропоновані структура та алгоритм системи цілком задовольняють технічне завдання. Згідно з проведеним аналізу мережа Петрі є живою, усі стани системи досяжні, а "мертві" переходи та тупики відсутні.