СТАН ПОЛЕЗАХИСНИХ ЛІСОВИХ СМУГ В АГРОЛАНДШАФТАХ ПІВДНЯ КИЇВЩИНИ - ZhytovozА.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Досліджено, що в радіусі до 20 км навколо міста Біла Церква полезахисні лісосмуги є сильно ослаблими й подекуди деградують, незалежно від типу лісових культур, їх конструкції та інших лісівничо-таксаційних показників. Найгірший стан та розвиток мають тополя чорна та ясен зелений. Основні та супутні види у порушених лісосмугах витісняє клен ясенелистий. Деградація лісосмуг зростає з наближенням до міста, де збільшується кількість антропогенних чинників та інтенсивність їх негативного впливу. Порушується цілісність системи лісосмуг, сполучних елементів екологічної мережі.