МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ДИНАМІКИ ЛІСОВОЇ ПОЖЕЖІ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЇЇ ЛОКАЛІЗАЦІЇ - Movchan, I.A. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
На підставі аналізу сучасного стану проблеми встановлено, що незважаючи на об’єм нагромадженої інформації про лісові пожежі, на цей час не існує достатньо простої, адекватної й практично застосовної моделі поширення лісової пожежі, на базі якої можливе розроблення практичних планів локалізації та гасіння лісових пожеж. Побудовано математичну модель та оцінено вплив зміни параметрів вітру та розподілу вологості лісового пального матеріалу на динаміку низової лісової пожежі. З порівняння контурів поширення пожежі встановлено, що залежності швидкості від часу приводять до істотних змін як форм контурів розвиненої пожежі, так і напрямків їх найнебезпечніших поширень. Таким чином, форма контуру пожежі при врахуванні варіацій параметрів вітру і вологості горючого матеріалу істотно відрізняється від простої еліптичної форми.