МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ПОПЕРЕЧНИХ ПЕРЕТИНІВ КОЛОДИ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ЇЇ СКАНУВАННЯ - Vus, A.Ya.; Mayevskyy, V.O. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Розглянуто два підходи до аналітичної побудови моделі огинаючих кривих, які описують контури поперечних перетинів колоди за результатами її поздовжнього сканування. Встановлено, що моделювання контура за допомогою тригонометричного многочлена Фур’є є ефективною та практично застосовною методикою для розроблення адекватної математичної моделі колоди. Для відшукання оптимальної моделі контура реалізовано алгоритм, який передбачає введення надлишкового параметра з подальшою мінімізацією площі поперечного перетину. Запропонована методика ефективного прогнозування реального об’ємного виходу пиломатеріалів та вибору раціональних варіантів розпилювання колод з урахуванням специфікації пилопродукції.