ЛІНГВІСТИЧНА СТРАТЕГІЯ УПРАВЛІННЯ КРАНОВИМИ УСТАНОВКАМИ - Tkachenko, R.O.; VerbenkoІ.О. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Проаналізовано традиційні моделі управління такими крановими установками: на основі ПІД регуляторів; на основі використання математичної моделі крану в основі моделі контролера; на основі нечіткої логіки. Досліджено, що класичні методи управління добре працюють за повністю описаного і визначеного об’єкта управління і знаного середовища, а для систем, таких як кранові установки, з неповною інформацією та високою складністю об’єкта керування, оптимальними є нечіткі методи управління. Проаналізовано використання лінгвістичних змінних для створення лінгвістичної стратегії управління портальними кранами на основі знань та досвіду оператора крана, що використовуватиметься у розробленні продукційних правил. Отримані результати застосовують у розробленні автоматизованої системи нечіткого управління крановими установками для контролю коливання вантажу під час його перевезення.