АВТОЛОКАЛІЗАЦІЯ ДІРОК У КРИСТАЛАХ CAF2-ME+ (ME+=LI+, NA+, K+). РОЗРАХУНОК КІНЕТИКИ ГЕНЕРУВАННЯ - Chornyi, Z.P.; Pirko, I.B.; Salapak, V.M.; Dyachuk, M.V.; Onufriv, O.R. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
У моделі лінійного іонного кристала розраховано кінетику наростання концентрації центрів забарвлення у кристалах CaF2-Me+. Розраховано імовірність утворення (FA-VK) і (FA-VKD)-комплементарних пар при розпаді електронно-діркової пари у кристалі та імовірності їх радіаційного руйнування. Досліджено залежність концентрації центрів забарвлення від вмісту домішок у кристалі, а також співвідношення між концентрацією VK і VKD-центрів. Досліджено механізм термоактиваційного знебарвлення VK-центрів. Показано, що термоактиваційне руйнування (FA-VK)-комплементарних пар відбувається внаслідок випромінювальної рекомбінації мобільних дірок з FA-центрами, VK®VKD-перетворення відсутні.