ХОРОЛОГІЧНІ, ЕКОЛОГО-ЦЕНОТИЧНІ, БІОМОРФОЛОГІЧНІ ТА ПОПУЛЯЦІЙНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ASTRAGALUS PONTICUS PALL. НА ДНІПРОПЕТРОВЩИНІ - Kucherevsky, V.V.; Sirenko, T.V.; Baranets, M.O.; Scholl, G.N. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Представлено результати біологічних, хорологічних, еколого-ценотичних і популяційних особливостей Astragalus ponticus на Дніпропетровщині. Висвітлено регіональні особливості поширення виду: відсутність на лівобережжі області, приуроченість до степових, часто еродованих, схилів ярів та балок Придніпровської височини та Причорноморської низовини. Подано еколого-ценотичну характеристику та вікову структуру п’яти ценопопуляцій A. ponticus балки "Водяної" П’ятихатського району. Наведено площу, експозицію, склад асоціацій, ярусність, проективне покриття, чисельність, щільність та віковий склад. Наголошено, що причиною слабкого насіннєвого відновлення A. ponticus є дуже низька фактична насіннєва продуктивність, яка спричинена масовим пошкодженням насіння шкідниками.