ЗНАННЄВА ЕКОНОМІКА ТА СТАЛИЙ РОЗВИТОК: МОДЕЛЮВАННЯ ТА ПОРІВНЯННЯ - Karpinsky, B.A.; Vasylkiv, I.M.; Shevtsiv, A.B.; KarpinskaО.B. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Обґрунтовано, що моделювання взаємозв’язків знаннєвої економіки та сталого розвитку має здійснюватись в інтересах забезпечення довготермінового гармонійного природного і людського розвитку, виходячи з глобальної стратегії на подальшу зміну структури традиційної економіки та зайнятості на користь зростаючої ваги економіки знань. Виділено стратегічну проблему зносу основних засобів, який в Україні доходить до 80 %. Подальше відтягування програмних управлінських заходів у цьому напрямку буде знижувати можливості національної економіки в конкуренції на товарних ринках глобалізованого економічного середовища і обмежувати випуск конкурентоспроможної високотехнологічної продукції, впливатиме на реалізацію ідеології знаннєвої економіки та сталого розвитку. Здійснено моделювання можливих стратегій і ризиків у системі прийняття обґрунтованих управлінських рішень щодо аспектів формування знаннєвої економіки та сталого розвитку в Україні за впливу глобальних трансформацій з орієнтацією на: визначення гальмівних чинників нарощування обсягів валового внутрішнього продукту, активізацію фінансових надходження до бюджету держави, підвищення благополуччя населення і тривалості життя.