РОЗРАХУНОК ГАЛЬМІВНИХ РЕЖИМІВ РОБОТИ ПІДІЙМАЛЬНИХ УСТАНОВОК ІНЖЕНЕРНИХ СПОРУД ШАХТНОГО ТИПУ З УРАХУВАННЯМ ПРУЖНО-ІНЕРЦІЙНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ КАНАТУ - Semchuk, L.V.; Kovalchuk, R.A. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Запропоновано математичну модель гальмівних режимів роботи підіймальної установки інженерної споруди шахтного типу з урахуванням пружно-інерційних властивостей канату, довжина вітки якого змінюється залежно від координати руху барабана. Рівняння руху механічної системи записано з використанням рівняння Лагранжа другого роду на основі застосування дискретної розрахункової моделі зі змінними пружно-інерційними параметрами. Наведено результати числової реалізації побудованої моделі для підіймальної установки залежно від глибини шахти і числа ланок.