ВІДПОВІДНІСТЬ ВЛАСТИВОСТЕЙ ЛЛЯНИХ ТКАНИН ВИМОГАМ ГІГІЄНИ - Kobyschan, A.D. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Досліджено показники гігроскопічності, капілярності та вологовіддачі платтяних лляних тканин, що піддавались новим видам оброблянь, а саме – холодному вибілюванню та пом’якшенню за новими рецептурами. Встановлено, що технологія низькотемпературного хімічного вибілювання забезпечує значно вищу гігроскопічність тканини, ніж традиційні методи багатостадійного вибілювання. Хімічне пом’якшення лляних тканин запропонованими рецептурами метилового ефіру рослинної олії із додаванням неонолу в різних концентраціях також забезпечує підвищення показників гігієнічних властивостей платтяних лляних тканин.