МОДЕЛЮВАННЯ В’ЯЗКОПРУЖНОГО СТАНУ ДЕРЕВИНИ У ПРОЦЕСІ СУШІННЯ З УРАХУВАННЯМ АНІЗОТРОПІЇ ТЕПЛОМЕХАНІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ - Sokolovsky, Ya.Iv.; Prusak, Yu.Vl. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Сформульовано математичну модель пружнов’язкопластичних деформацій деревини у процесі сушіння, яка враховує пластичні деформації, деформації, зумовлені механіко-сорбційною повзучістю та анізотропією механічних характеристик матеріалу, а також дає змогу визначити двомірний напружено-деформований стан в умовах неізотермічного вологоперенесення. Побудовано алгоритми методом скінченних елементів для в’язкопружної і пружнопластичної області деформування капілярно-пористих матеріалів у процесі сушіння. Внаслідок обчислювальних експериментів, проведених з використанням розроблених прикладних програмних засобів, встановлено закономірності впливу анізотропії теплофізичних і механічних характеристик деревини, її початкової вологості на зміну двомірному температурно-вологісному і пружнов’язкопластичному стану деревини під час конвективного сушіння.