КІНЕТИКА ВЕРТИКАЛЬНОЇ МІГРАЦІЇ ГАЗОВОГО КОНДЕНСАТУ В ҐРУНТАХ - Babadzhanova, O.F.; Sukach, Yu.G.; Petrovskiy, V.L. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Представлено результати дослідження кінетики вертикальної міграції газового конденсату в поверхневому шарі різних типів ґрунтів під час аварійних виливів в умовах лабораторного досліду. Процес вертикальної міграції газового конденсату залежить від фільтраційних властивостей ґрунту, які визначаються його фракційним складом, а саме вмістом і співвідношенням між собою фракцій мулу та піску. Встановлено, що найбільший час проникнення та найнижча швидкість міграції ГК характерні для темно-сірого опідзоленого ґрунту, склад якого містить найменше фракції піску та найбільше мулистої фракції