ДИНАМІКА РОСЛИННОГО ПОКРИВУ ОЛІГОТРОФНИХ БОЛІТ УКРАЇНСЬКИХ КАРПАТ - Felbaba-Klushyna, L.M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
За останні десятиріччя оліготрофні болота Закарпаття зазнали істотних змін під впливом природних та антропогенних чинників. Досліджено зміни флористичного складу фітоценозів за 10 років та порівняно їх із раніше опублікованими даними. На основі геоботанічних описів, виконаних на моніторингових площах у період 2003-2013 рр., виявлено збіднення видового складу бріофлори оліготрофних мохів і судинних рослин, появу атлантичних видів сфагнів, інвазію лучних видів і деревних порід широкої екологічної амплітуди, інсуляризацію і фрагментацію їх рослинного покриву.